teisipäev, 20. jaanuar 2009

"Pieces" (1982)


director: Juan Piquer Simon
89min.
USA / Spain / Puerto Rico

Põhimõtteliselt kõik nagu olemas, mis ühes kohmakas b-filmis vaja. Väga verine (kasutatud on päris loomaverd), üsna meisterlike efektidega, hea soundtrack, üllatustevabalt sirgjooneline sisu ning kõikvõimalikud imelikud vead ja ebausutavused, mida on lõbus otsida. Põhiliselt viimased teevadki filmist minu jaoks huvitava ja ühtlasi ka maineka kultusfilmi. Ta on kuidagi nii tehtud, et suunab vaataja sellele naljaotsimise lainele. Muidu oleks ta vaid üks paljudest slasheritest, kus mõrvar ajab kolledzis poolpaljaid tüdrukuid mootorsaega taga.

Proloogi tegevus toimub aastal 1942 (laual paistab 70ndate klahvidega telefon). Umbes 7 aastane poiss paneb kokku puzzlepilti paljast naisest ja jääb emale vahele. Ema hakkab vihast röökima nagu hull, ähvardab kõik poja pornoajakirjad minema visata ja poiss raiub ta kirvega tükkideks. Nelikümmend aastat hiljem ilmub välja sarimõrvar, kes kogub kehaosi, et inimpuzzlet kokku saada. Kõik mõrvad leiavad aset ühes Bostoni kolledzis. Juhtumi lahendamisel asub politseile appi kooli suurim naistekütt Kendall, kes näeb välja umbes nagu Screech "Päästja koolikellast".

Klassikaline võte on, et hetk enne lõppu kui kõik peaks juba korras olema tuleb viimane ehmatusekoht. Tavaliselt ärkab näiliselt juba tapetud maniakk ellu. Või siis kaob jäljetult. Aga võib ka nii, et toimub midagi täiesti absurdset, millel pole muud põhjendust kui vaid shokiväärtus. Lamberto Bava "Macabre"s, film mida kutsutakse "the one with the head in the freezer", on klassikaline seda tüüpi lõppakord - kõik head ja pahad on leidnud oma verise lõpu, on vaid viimane ellujäänu, ja siis selle tpab üks ilma peata laip. Lõpus tuleb veel selgitav tekst, et see mõrv jäi politseil lahendamata. Käesolevas filmis on umbes samamoodi - mõrvari kapist leitud inimpuzzle, loomulikult surnud, haarab äkki Kendallil munadest.
















Kommentaare ei ole: