kolmapäev, 12. november 2008

"Dracula in Pakistan" (1967)


director: Khwaja Sarfraz
103min.
Pakistan

Mul oli mitmeid eelarvamusi. Kuskilt oli meelde jäänud, et pidi olema ülemäära pikk ja veniv versioon juba niigi äraleierdatud legendist. Üks vana Mehhiko film, kus Santo võitles vampiiridega osutus äärmiselt igavaks ja oletasin, et Pakistani analoog oma eeldatava kirgedemöllu ja sentimentaalsusega saab ainult hullem olla. Kuid polnud hullu midagi, suutsin üsna rahulikult lõpuni vaadata, peab tunnistama, et kohati oli päris huvitav. Korralik Ed Woodi stiilis camp, kus lavastaja oskamatus andis suvaliselt keskpärasele teosele nauditava omanäolise lihvi. Eriti kohmakas ja imelik oli heli. Huvitav oli ka, et pidevalt öeldi teksti sees suvalisi käibefraase, nagu "that sounds like a good idea" inglise keeles.

"Dracula in Pakistan" oli esimene Lollywoodi (nii nimetatakse Pakistani filmitööstust) õudusfilm, millele anti kohaliku tsensori poolt kohe x-reiting. Mitte liigse vägivalla vaid liiga väljakutsuvate naisrollide eest. Loomulikult ei võta siin keegi end paljaks, kuid sealsete standardite järgi on juba dzässorkestri saatel tantsiv naine liig mis liig. Selliseid laulu- ja tantsunumbreid on siin oma kahekümne minuti jagu, kuigi neil pole jutustuse kohalt mingit tähtsust. Üks omapära seisneski arusaamatult pikkades stseenides. Mõni väheoluline kulgemine, ütleme autost väljumine ja majaukseni jõudmine, kestab nii kaua et sel ajal jõuab otsast lõpuni kõlada näiteks lugu "La cucaracha". Teiseks kordub siin detailse täpsusega üks põhiline "ehmatuskoht". See, kuidas vampiiri esimene ohver avastab keldrist kirstu ja leiab nii oma otsa ja siis uuesti, kui tuleb eelmise vend ja leiab samuti kirstu. See kõik on täiesti üks ühele kaadrinurkade ja liikumisega nagu deja vu.

Üks stseen järgis ootamatult täpselt Bram Stokeri "Dracula"t, saab isegi kuulda kuidas kõlab kohalikus keeles kuulus lause "Children of the night, what sweet music they make!", kuid sissejuhatus on arusaadavatel põhjustel teine. Vaevalt, et Pakistani vaatajale läheks korda legend vana Euroopa metsikust väepealikust, kes sattus pahuksisse kirikuga. Selle asemel on siin keegi professor Tabani, kes on omaarust avastanud surematuse eliksiiri, kuid see muudab ta hoopis vampiiriks.

Kommentaare ei ole: