teisipäev, 28. oktoober 2008

"Let sleeping corpses lie" (1974)

director: Jorge Grau
95min.
Spain / Italy


Nüüd aga üks zombilugu, mis oli iseenesest täiesti normaalselt tehtud, kuid ei pakkunud mingit põnevust ja pärast vaatamist oli täiesti tühi tunne. Mulle ikka ei lähe üldse korda antud zhanri filmid, mis rõhuvad looduse saastamisega kaasnevatele ohtudele. Ühe Inglise küla aasadel testitakse uut putukatõrjevahendit, mitte keemilist vaid radioaktiivset, ja kohe hakkavadki pahas tujus ärganud surnud ringi jalutama.

Mulle meeldisid tegelikult vaid esimesed kümme minutit. Siin ei olnud seda klassikalist sissejuhatust, et tuleb mingi küsimusi tekitav ehmatusekoht enne pealkirja ja siis kontrastina hakkab lugu aeglaselt arenema. Algas pigem nagu mõni baikerifilm, sest peategelane on modi välimusega noor Londoni kunstikaupmees, kes sõidab nädalavahetuseks motikaga maale. No ja siis näitab seda kirjut suurlinna sagimist - ülekoormatud liiklus, tossavad vabrikukorstnad, paljas hipitüdruk jookseb protestides üle tänava. Juba vihjataksegi keskkonnaprobeemidele, aga nii ta küll ei mõju, et edasisest võiks zombifilmi oodata. Aga kohe kui lugu jõuab esimese zombiohvrini saab filmist juhuslikult sündmuspaigale sattunud peategelaste ja tagurliku kriminaaluurija duell. Karmide võtetega politsei näeb mõrvades satanistidest narkomaanide kätetööd, tema jaoks on habetunud ja veidi pikemate juustega kunstikaupmees piisavate narkomaani tunnustega, ja edasine ongi juba ootuspärane rapsimine. Üks üritab iga hinna eest valesüüdistustest vabaneda ja mässib end järjest rohkem sisse, teine näeb pidevalt juurde tekkivates ohvrites vaid uusi tõendeid oma teooria kaitseks jne.

Jälle oli siin paar tuttavat dialoogi mida hevibändid on introdena kasutanud. Esiteks taas kord Impetigo, sissejuhatus loole "Living dead in Manchester morgue" (see on ka üks filmi alternatiivpealkirju) ja mõnevõrra üllatusena Electric Wizard'i esimeselt plaadilt.
Tsiteerin:
Politsei: You're all the same with your long hair and your faggot clothes, drug, sex, every sort of filth. And you hate the police, don't you?
Kunstikaupmees: You make it easy.

Kommentaare ei ole: