kolmapäev, 7. mai 2008

"Captain Kronos - vampire hunter" (1974)



director: Brian Clemens
91min.
UK


Hammeri stuudiol oli Frankensteini ja Dracula filmide kõrval hulgaliselt ka teistsuguseid, ebatavalisemaid linateoseid, sest nad olid ikkagi sunnitud kogu aeg midagi uut pakkuma. "Captain Kronos" on üks selline, mis üritab vampiirizhanrisse värsket verd lisada. Täiesti õnnestunud saavutus, kindlasti üks parimaid Hammeri hilisperioodist.

Kapten Kronos on sõjast tulnud blond aaria ratsanik, kes rändab mööda 19. sajandi Inglismaa metsi ja kütib vampiire. Tal on samuraimõõk. Mingil määral nagu superkangelane (nimigi juba siuke), sadula peal oma logo ja puha. IMDb's leidsin huvitava võrdluse James Bondiga. Tõepoolest, ühiseid jooni on küll. Kronos esindab seda lakoonilist mehelikkust, ei näita välja liigseid emotsioone ja kannab kogu aeg ühte väljapeetult ranget näoilmet. Samasugune lakoonilisus säilib ka tema suhetes naistega. Ta peab olema igal hetkel valmis võitluseks surematute vereimejatega ja ei raiska mõtlematult oma energiat. Tõsine missiooniga mees. Kaaslaseks on küürakas professor Grost, kes juhib vankrit, mis on täis terava otsaga vaiasid ja muid vampiiritapmise riistu. Vampiire on nimelt väga erinevaid (professori väitel lausa sadu liike) ja iga liigi kohta kehtivad omad reeglid. Kuid üldiselt on nende leidmisel abi konnadest. Või nagu rahvatarkus ütleb:
"If a vampire should bestrode
close to the grave of a dead toad
then the vampire life shall give
and suddenly, the toad shall live."

Vampiirid, kellega Kronos siin filmis võitlusse asub pole kõige tüüpilisemad. Nad ründavad noori neiusid ja ei ime mitte kaelast verd, vaid röövivad ohvrilt elujõu ja nooruse. Punapõsksed kaunitarid muutuvad pärast rünnakut kuivetunud raukadeks. Meeldejäävaim stseen sisaldas suurt karvast nahkhiirt ja korvitäit kanamune.

Brian Clemens'ile jäi see esimeseks ja viimaseks täispikaks kinolavastuseks, kuid tema tehtud on tuntud 60ndate ulmesari "The invaders". "Kronosest" plaaniti samuti seriaali, mis oleks võibolla päris põnevaks osutunud, (iga osa erineva vampiiriga) kuid ebapiisava publikumenu tõttu sinnapaika see jäigi.

Kommentaare ei ole: