esmaspäev, 21. jaanuar 2008

"From beyond" (1986)


director: Stuart Gordon
86min.
USA


"Humans are such easy prey."

See on üks neist salapärastest Lovecrafti ekraniseeringutest. Selles mõttes salapärane, et ma ei saa üldse pihta, mis värk temaga on. Kui on mõni Poe ainetel tehtud film, siis sellest saab kohe aru. Ja Stephen Kingil on ka kergelt tabatav oma teema. Aga mille järgi tunneb ära Lovecrafti stiili? See film seostus mulle tohutult Cronenbergiga, põhiliselt tema "The fly"ga. Kõik need patoloogilised kehamoondumised, ähmane seksuaalne alatoon ja... kas see siis tähendab, et Cronenberg ajab äkki mingit Lovecrafti rida vä? Hehee, olen vist suht ummikus oma teooriatega.

Hiljuti vaatasin "Brain damage"it, mis oli suurepärane 80ndate horrori meistritöö. See tegi minust vist ausalt öelda Hehenlotteri fänni ja kavatsen millalgi "Frankenhooker"i ka kindlasti ära vaadata. Ja "From beyond" on samuti täiesti tasemel 80ndatest pärinev teos. Et ma olen hakanud avastama tasapisi selle kümnendi pärleid. Tegelikult see on üsna jama jutt praegu, sest filmiajalugu pole ju üldse nii pikk ja neid kümnendeid pole nii palju, et oleks saanud tekkida mingit üldist madalseisu. Lihtsalt selline tobe isiklik eelarvamus on kujunenud, mis hakkab vaikselt paranema seoses teadmiste laienemisega.

Siin filmis juhtub korraks nii, et peaosas olev mees satub hetkeks teispoolsusesse. Põrgukoletis neelab ta alla ja kui ta selle kõhust välja rabeleb, siis pole ta kehal enam ühtegi karva. Kõik juuksed ja kulmud on kadunud. Mul pole juba mitu päeva internetiühendust ja ma ei saa praegu IMDbst kontrollida, aga niimoodi karvutu näoga muutus see näitleja kuidagi väga tuttavaks. Alguses tundus nagu James Woods, a hiljem tekkis mõte, et vist see sama kes mängis Robocop'i.
"From beyond" pole kuskilt otsast vampiirifilm, siiski on siin üks asi mida annaks teinekord vampiirikates ära kasutada. Tavaline kaelast või randmest vere imemine on muutunud nii tavaliseks, ükskõik kas seda tehakse siis kuidagi delikaatselt nagu suudeldes või karmimate võtetega. Aga siin lähenetakse asjale hoopis võikamalt. See sama karvutu tegelane imeb oma ohvritel silmad välja. Siuke asi ikka nö. rokib täiega.

Vahepeal tuli muidugi netiühendus tagasi, vaatasin järgi, ei olnudki Robocop.












2 kommentaari:

Trash ütles ...

Ei tea kas öige nii öelda aga mina olen sarnaseid kehamoondumise filme body-horroriks kutsuma hakanud. Hiljutinähtutest oli selles stiilis Society mis mulle istus kenasti.

Unknown ütles ...

Olen selle filmiga ka juba arvestanud jah. Tegelikult sinu blogist vist leidsingi varem