pühapäev, 27. jaanuar 2008

"Devil's fetus" (1983)


director: Hung Chuen Lau
84min.
Hong Kong


See on nüüd üks neist filmidest, mis väärib kindlasti kohta hullu ja pöörase Aasia kinokunsti pingereas. Olen paari samateemalist filmi juba näinud. Must maagia ehk gong tau, nagu seda neis piirkondades nimetatakse (õppisin selle sõna Trashi filmiblogist.) See on vägev vaatemäng. nad teevad oma rituaale nagu mustkunsti trikke. Väledate liigutuste, laserkiirte ja igasuguse efektse tulevärgi saatel. Aga muidugi ei pruugi needki filmid alati õnnestuda, low budget värk ikkagi otsast lõpuni. "The witch with flying head" oli vaatamata originaalsele (sõna otseses mõttes) peategelasele äärmiselt hale käkerdis. Ja "Robo vampire"it võikski ametlikult maailma kõige halvemaks filmiks pidada. Üks tuttav arvas (viidates kolmemiljonilisele eelarvele), et see võis olla rahapesu film. Nii et ma olin siiani tutvunud vaid Aasia maagiafilmide halvema poolega.

Selle zhanri põhirõhk on tavaliselt rituaalidel ja nõidade omavahelisel võitlusel. "Saatana lootes" on seda ka, aga kuri needus on siin ainult käivitavaks jõuks. Järgneb sündmuste jada, mis muudab filmi justkui külaskäiguks lõbustusparki. Põnevust ja ootamatusi on nii palju, et lõpuks ei meenunudki esimese hetkega millest kõik alguse sai.
Väga sündmusterohke lugu, juba poole peal pani imestama kuidas on suudetud nii tihe tegevustik nii ladusalt kokku seada. Iga natukese aja tagant tuleb jälle mõni naljakas stop-motion eriefekt ja nad on piisavalt ebatavalised, et mitte muutuda igas teises õudukas nähtu korduseks.

Tegelikult ei mõjugi miski siin nagu tavalistes õudukates (kuigi võib tabada natuke sarnasust "Exorcist"i ja "Evil dead"iga), sest koledad kohad on kogu aeg vaheldumisi meeleolukate argiromantiliste stseenidega:
Lapsed maadlevad elutoas - ema masturbeerib vaasiga, milles on peidus roheline limane deemon.
Vehklemisvõistlus spordisaalis - kass ründab naist ja see sureb trepist alla kukkudes.
Suplus basseinis (noor naispeaosaline hüppab mitu korda räigelt kõhukat) - kurjast vaimust vaevatu lendab lae all ja mööbel tantsib mööda tuba ringi.
Vanaema sünnipäevapidu (kus kõik tantsivad disko saatel) - vihmausside oksendamine.
jne.
Niimoodi see ärevus ja ettearvamatus kogunebki. On paar kohta, kus lausa see mõjub põnevalt, et midagi põnevat ei juhtugi.

See on nii veider ja tabamatu mis siin kokku on keeratud, et pole muud võimalust, kui pean lõpuks veidi ümberjutustama.
Noormees tõmbab välja voodi alla peidetud lambakoera laiba (päris surnud koer, mitte topis) ja hakkab selle sisikonda sööma. Veidi varem on see noormees ennast naiseks meikinud. Ja veel enne seda on koht, kus mingi paarike suudleb lilleaias ja see sama koer poeb samal ajal naise seeliku alla.
Kui nüüd jäi mulje, et see on mingi Troma stiilis pervokomöödia, siis kaugel sellest. Need absurdsed sündmused on ei rohkem ega vähem kui Hong Kongi musta maagia avaldumisvormid.















2 kommentaari:

Trash ütles ...

Tundub olevat film minu maitsele.

Unknown ütles ...

üks teise sarnase filmi kohta, "Centipede horror" kirjutan ka kohe järgmisena niipea kui aega saan. samuti väärt kraam.