teisipäev, 15. jaanuar 2008

"Devil girl from Mars" (1954)


director: David MacDonald
77min.
UK


"Invasion from Outer Space!...Sights too weird to imagine! Destruction too monstrous to escape!"

Võtsin selle aatomiajastu b-ulmeka kavasse, sest mulle hakkas meeldima filmi põhiatraktsioon - seksikas latekskostüümis marslanna Nyah. Võibolla mõnes sellises glämmulmekas nagu "Flash Gordon" ei panekski teda tähele, aga siin on kõik teda ümbritsev niivõrd hall ja uimane. Ja kontrastina on Nyah kaaslaseks kõige kohmakam robot, mida ma filmides näinud olen. Nagu hiiglaslik LEGO jalgade ja vilkuriga külmkapp. Roboti (või man-machine'i, nagu filmis öeldakse) nimi on Johnny. Tegevus toimub veidi ebaharilikus kohas - Shotimaal võõrastemajas "Bonnie Charlie" (räägitakse tugeva aktsendiga). Nyah soovis oma ufotaldrikuga maanduda keset Londonit, kuid tegi väikese valearvestuse. Päris lahe õudusmuinasjutu loodus paistab seal Shotimaa soodes olevat - udu ja raagus puud igal pool. Ja see kosmoselaev ei näegi kõige hullem välja. Arvatavasti on pool filmi eelarvest kulunud selle ehitamiseks.
Võõrastemaja külaliste hulgas on üks teadlane, selline eriti jäärapäine ja tagurlik. Kui kosmoselaev on kõigi nina all maandunud, siis ta keeldub tunnistamast, et see võiks olla mingi maaväline objekt. Ja kõiki Nyah näiteid marslaste kõrgelt arenenud tsivilisatsioonist nimetab heast peast võimatuteks, mõttetuteks ja naeruväärseteks.
Saame teada, et Marsil valitseb pärast viimast sugude vahelist sõda matriarhaat, kuid neil on seal probleeme paljunemisega, sest mehed on välja suremas. Niisiis, esimese asjana on vaja Marsile toimetada mõni viljakas meesterahvas ja siis hiljem saab tulla juba korraliku armeega Maad vallutama.

Marslanna on julm ja tundetu, tapab mingi lombaka prillidega majasulase lihtsalt lõbu pärast, või noh, sellepärast et ta on ebakvaliteetne isend. Aga oma külmas rahus ongi ta just palju sümpaatsem kui kõik need peata kanadena ringi sebivad, politseiga ähvardavad ja muid lollusi tegevad maakad.









Kommentaare ei ole: