esmaspäev, 10. detsember 2007

"La cabina" (1972)



director: Antonio Mercero
35min.
Spain




Imelik väike telefilm. Kahjuks väga lihtsa etteaimatava lõpuga urbanistlik õuduslugu. Ootasin mingit palju palju üllatavamat lahendust. Võiks vabalt olla "Twilight zone"i episood.
Üks tavaline juhuslik mees tänavalt jääb uude telefoniputkasse kinni ja mitte keegi ei suuda teda sealt ei jõu ega kavalusega välja päästa. Saabuvad töömehed, tõstavad putka auto kasti ja viivad selle kuskile kaugele linnast välja maaalusesse tööstushoonesse. Ja oh seda kirjeldamatut õudust, kui mees avastab et see on täis telefoniputkasid, milles kükitavad luukered.

Esimene pool filmist toimub elamurajoonis majadevahelisel pargiplatsil. Inimesed on putka ümber kogunenud ja jälgivad lõbustatult rumalasse olukorda sattunud meest. Teine pool filmist on lihtsalt üks pikk autosõit. Siinkohal meenus Spielbergi "Duel". Asi muutub pingeliseks, ebamäärane hirm teadmatuse ees üha kasvab. Tüütu vahejuhtum hakkab muutuma juba saatuslikuks mänguks elu ja surmaga.

Mul vist pole piisavalt klaustrofoobiat, et oleksin suutnud kaasa elada.Peaosalise liiga varakult tekkiv paaniline reaktsioon ei mõjunud tegelikult üldse põhjendatult. Mis siis telefoniputkasse kinnijäämises niiväga hirmsat on, seda enam kui kohe saabuvad töömehed ja on oodata peatset vabanemist? Olukorda oleks sel juhul pidanud mingite lisadetailidega ohtlikumaks ajama. Õhupuudus näiteks. Või siis oleks pidanud kinnijäänud mehe käitumine veel hüsteerilisem olema. Et nagu mingi lootusetu neurootiku painaja. Aga mees oli kuidagi ebalev - nagu ise ka e teaks päris täpselt, kas tasub rabeleda või mitte.

Kommentaare ei ole: