pühapäev, 25. november 2007

"Kafka" (1991)



director: Steven Soderbergh
98min.
France/USA




Mulle meenuvad peale selle veel kaks Kafka ekraniseeringut - Michael Haneke "The castle" ja David H. Jonesi "The trial". Mõlemad on väga head ja väga Kafkalikud samuti.

Alguses arvasin, et see film on Kafka elulugu (sest ta on ju peategelane siin) aga selgus et pole. On võetud palju detaile juttudest ja need uue loona kokku pandud ja Kafka ise on sündmuste keskele lisatud.

Mul on juba tükk aega Cronenbergi "Dead ringers" lauanurgal ja ootab vaatamist aga juhuslikult sattus nüüd hoopis see teine jeremy Ironsiga film järjekorras ette. Ükskord Maria nimetas pahaaimamatult Jeremy Ironsit kõigi keskealiste naiste lemmikuks ja nüüd ma vist ei suudagi tema osatäitmisi enam kunagi tõsiselt võtta.

Siin filmis on ka väga hästi tabatud seda tuttavat Kafkalikkust. Imelik et see kõigi kolme puhul nii hästi on välja tulnud. Tundub et Kafka mõtteviisi on vist üsna kerge sisse elada.
Päeval teeb peategelane oma kontoritööd ja vabal ajal peaks kirjutama, kuid ühtegi katusekambris trükimasina taga vehkivat kirjaniku stseeni siin pole. Päris huvitav lahendus selle asemel - Kafka käib õhtuti Praha tänavail seiklemas. Film on tempokalt arenev ja põnevaid karaktereid täis. Mõned neist on päris üllatavad. Mina küll ei osanud oodata maskeeritud pommiterroriste või kärnas nägudega huilates ringikoperdavaid maniakke. Kohati oli liiga action, see nagu ei seostu mulle kuidagi Kafkaga. Ühe tagaajamisepisoodi ajal hoidsin hinge kinni ja lootsin, et ehk ei minda nii kaugele, et Kafka virutaks vastasele jalaga näkku (mis ei tundunud sel hetkel enam üldse võimatuna). Õnneks jah, seda ei juhtunud.

Kommentaare ei ole: