laupäev, 24. november 2007

"The curious dr. Humpp" (1971)



director: Emilio Vieyra
85min.
Argentina




Hiljuti üht teist Lõuna Ameerika b-õudukat vaadates kommenteerisid külalised vana kino monotoonsust. Viimastel päevadel on mulle järjest veidi uuemad ja kaasaegsemad filmid ette sattunud ja kui nüüd sai "Dr. Humpp"i vaadatud, siis tundus ka kohe imelikult monotoonne. Lausa hüpnootiline. Kaasajal tehakse tihti kontrastina igasugused unenäo- ja mäluaugustseenid just kiirete sähvatustena. Ma ei tea miks, võibolla on mingi loogika järgi üritatud pinget üles kruvida, aga just nendes kõige põnevamates kohtades hakkab film peaaegu aegluubis liikuma. Kaamera liigub aeglaselt, igat toimingut näidatakse kannatust proovile panevalt kaua, kõik isegi liigutavad ja räägivad aeglaselt! Võibolla selletõttu, et see on põhiliselt sexploitation. Sest erootikastseenid on ju niikuinii alati aeglased ja uimased ja ehk on see inertsist ülejäänud filmile edasi kandunud. Muusika on ka rõhutatult psühhedeelne ja sensuaalne.

Lugu on nagu vanad hullude teadlaste lood ikka. Kuna siin on rõhk sexploitationil, siis on see seksuaalseid eksperimente tegev hull teadlane - vaja erootiliste stimulantidega maailma valitseda. Ja kuna ta on hull, siis ta lähtub juhtnööridest, mida jagab laboratooriumis purgi sees loksuv rääkiv aju. Ja kuna hullude teadlastega filmid on enamasti õudukad, siis on tema teenrid imelike nägudega kiiruisutajate kombinesoonides monsterid. Neisse suhtutakse filmis üsna imelikult. Ükski kinnipeetavatest katsealustest (lesbid, hipid ja muud seksisõltlased) ei tundu neid kartvat, kuigi nad näevad üsna koledad välja(ja neil on vilkuv kolmas silm). Ja kui üks monster jalutab striptiisibaari ja võtab seal koha laua taga, siis inimesed küll vaatavad korraks teatud määral imestunult, kuid jätkavad rahumeeli tantsimist.Hiljem tekib sel monsteril huvi baarist röövitud striptiisitantsija suhtes ja vastupidiselt oma tahumatule välimusele teeb ta neiule väga kena lähenemiskatse - ulatab talle häbelikult roosi ja mängib päikeseloojangul kitarri! Kahjuks saab monster enne surma, kui asi jõuab kaugemale areneda.
Teine veider intsident - dr. Humpp on saatnud monsteri apteeki vajalike imeravimi koostisosade järgi. Kahjuks loeb apteeker just samal ajal ajalehte, kus on trükitud monsteri pilt. Niisiis ta saab aru, et see on sama tagaotsitav ja mitte mingi suvaline monster. See tähendab paraku ka apteekri surma.
Dr. Humpp näeb muide välja nagu noor Sean Connery.
Kahjuks ei ole ka siin suudetud midagi põnevamat leiutada. Erootiliste õuduste lossi asuvad piirama politsei ja üks agar kangelasreporter ning lõppeb ootuspärase võika surmastseeniga laboratooriumis.

Something Weird Videol kenaks kombeks, et pannakse juurde päris palju lisamaterjali. Üks viieminutiline lühifilm oli isegi võibolla kõige meelelahutuslikum asi siin plaadil. Kena softporno etüüd, kus neiu aeleb luukerega. Tavalise luukere puhul poleks asi midagi väärt olnud, kuid see oli kahemõõtmeline papist luukere!

Kommentaare ei ole: