laupäev, 6. detsember 2008

"Prime time" (1977)





director: Bradley R. Swirnoff
75min.
USA



Kunagi vaatasin selle filmi ära, valisin pildid välja aga midagi sattus vahele ja kirjutada ei jõudnudki. Kogu aeg oli tegelikult kahtlev tunne ka, et kas ikka on piisavalt hea, et üldse tasub vaeva. Samas piinas pidev süütunne, sest iga kord kui hakkasin mõnda uut lugu ettevalmistama ootas My Documents'is ees "Prime time"'i kaadrite folder. Millalgi avastasin, olen seda nippi ju varemgi kasutanud, et kui nagu midagi kontruktiivset öelda ei oska, siis saab laveerida selliste vabandusjuttudega. Pärast täitsa hea tunne, et näe, päris korralik ruumitäide tuli kokku.

"Prime time" koosneb enamuses mõnekümne sekundilistest parodeerivatest sketshidest - telereklaamid, treilerid, libauudised jne. Sisuliselt pole neil muud seost, kui et see on tundmatu päritoluga piraat-teleprogramm, mis on ilmunud Ameerika kanalite asemele. Klippide vahele näitab kaost, mida see vaatajate hulgas tekitab - presidendi kantseleis kahtlustatakse terrorirünnakut, baarides puhkevad kaklused, teleoperaatorid on paanikas... Kui ma õieti mäletan, siis lõpus vist vihjati, et asi viib kolmanda maailmasõja puhkemiseni.

Põhimõttelt sama mis "Kentucky fried movie", aga kogu aeg püüdlikult shokeeriv, kus iga sketsh üritab eelnevat mingi tabu kulul nalja heites üle trumbata. Armu ei anta kellelegi - on rassisminalju, abordinalju, invaliidinalju, laste- ning loomapiinamisenalju ja seda kõike mahub 75 minuti sisse väga palju. Väike protsent oli tõesti jõhker ja nii, et oli säilinud ka vaimukus. Osalt pilati liiga spetsiifiliselt, et asjasse pühendamatu suudaks mõista (konkreetsete reklaamikampaaniate paroodiad). Päris paljud küündimatu puändiga totrused tõmbasid aga lati nii madalale, et mul tekkis see kahtlus mida ma alguses kurtsin. Ja kohati hakkas natuke imelik, sest mõni sketsh oli lihtsalt lasteaiahuumori tasemel õelutsemine. Need kohad ärritasid küll (mis ju oligi filmi põhitaotlus), aga ma ise vist küll ei tahaks kedagi ärritada endast rumala mulje jätmise hinnaga. Mõned neist kaadritest siin tunduvad mulle siiski päris lõbusad.


Kommentaare ei ole: