pühapäev, 23. märts 2008

"Magic" (1978)


director: Richard Attenborough
107min.
USA


Tõsine ja täiesti talutav psühholoogiline thriller. Mustkunstnik (Anthony Hopkins) saavutab ootamatult edu, kui lisab oma etteastele kõhurääkija nuku. Nukk viskab labaseid nalju ja ütleb mida mõtleb samas kui mustkunstnik on viisakas ja püüab teda korrale kutsuda. Show sujub väga ladusalt ja loomutruult ning mänedzher pakub talle oma telesaadet. Selleks on vaja täita mõned formaalsused, näiteks tervisekontroll. Mustkunstnik peab seda alandavaks, süüdistab, et teda ei usaldata ja põgeneb incognito oma kunagise keskkooliarmastuse juurde. Nukuga naljatades õnnestub tal vana suhe kergesti üles soojendada. See aga pole enam üldse naljakas, et mehel on kujunenud harjumus kogu aeg nukuga rääkida. Mitte harjutamiseks, vaid nagu sõbraga. Varsti on selge, et tüübil on tõsine isiksuse lõhenemise sündroom. Ta ei suuda enam nukku vaikima sundida, see muutub üha enesekindlamaks ja mees üha ebastabiilsemaks ning lõpuks ei juhi mitte tema nukku, vaid see juhib teda.

Kõhurääkija nukud on samasugused hirmutised nagu klounid. "Magic" pole küll "Child's play" moodi mänguasja-horror ega üldse lastefilm, aga eks ta natuke ikka sellel kollnuku teemal tripib. Vist üsna vähesed lapsed julgeksid nendega üksinda ühte tuppa jääda. Mul pole lapsepõlvest kõhurääkija nukkudega seoses ühtegi hirmukogemust, kuid mulle tundus väga õudne üks koht "Hukkunud alpinisti hotellist", kus mingil naisel võetakse parukas peast ja selle all on täiesti kiilas mannekeeni peanupp.

Mõni aeg tagasi leidsin ajalehest naljaka uudise - Inglismaal oli statistika järgi otsustatud, et klounidega lastetoa tapeete pole enam mõtet teha, sest tänapäeva lapsed lihtsalt kardavad kloune. Et kogu see imelikult riides ja absurdselt käituva onu karakter jääb neile täiesti mõistmatuks. Arvatavasti ma ise kardaks samamoodi. Jõuluvanad tulevad Lapimaalt, ufod tulevad kosmosest, igasugustel maskottidel ja multikakangelastel on oma taust. Lihtne ja loogiline. Aga kust tulevad klounid, mis on nende funktsioon? Mida nad üldse tahavad?












3 kommentaari:

Bruno ütles ...

Yeah tundub hea asi olevat! tänu sulle ostsin eile selle dvd ka. : P eks näis kas oli väärt.... thanx vms : D

edasi ütles ...

vist Rahva Raamatust onju. Ei raatsi ise kuidagi raha kulutada, aga ma iga kord näpin seal ühte teist filmikarpi, mis seal müügil on - "John's not mad", vana inglise dok. tourette'i sündroomiga poisist. võibolla nüüd võtan ka julguse kokku ja ostan ära

Bruno ütles ...

See on hea asi!