esmaspäev, 31. märts 2008

Amoraalsed filmiõhtud 5: "La guerre du feu"


Kolmapäev, 2. aprill, kell 18
Non Grata kunstikonteiner, Ülase 16/Madara 22


Amoraalsed filmiõhtud 5

"La guerre du feu"
rez. Jean-Jacques Annaud 1981, 100min.

Sel korral valisin näitamiseks oma lemmikfilmi.

"La guerre du feu" (Võitlus tule pärast) põhineb prantsuse kirjaniku J.H. Rosny samanimelisel eelajaloolisel seiklusjutul. 80ndate alguses ilmus ajakirjas "Pioneer" selle järgi tehtud Raivo Järvi koomiks ka.

Neandertaallaste hõimule tungitakse kallale ja võitluse käigus hävib nende tulekolle. Nad ei oska ise tuld teha, kuid ilma selleta ootab neid ees kindel surm. Kolm kütti saadetakse tuld otsima. Sellest kujuneb eepiline rännak, mis pakub nii põnevust ja vägivalda kui ka sentimentaalsust, looduse ilu ja isegi veidi südamlikku huumorit.
Filmi tegevus toimub arvatavasti Lõuna Euroopas ja Põhja Aafrikas viimasel suurel jääajal. J.J. Annaud on püüdnud luua usutava pildi 80.000 aasta tagusest maailmast. Võttepaikadeks on valitud puutumatud ürgmaastikud. Ümberlükkamatutest faktidest ei saa siin siiski rääkida, antropoloogilisi vigu on palju. See on mängufilm, mitte mõni History Channeli dokumentaal. Kindlasti on aga õnnestunud suurepäraselt edasi anda nägemus inimkonna koidikust, stiihilise looduse meelevallas elavatest kaitsetutest olenditest ja nende igapäevasest eksistentsiaalsest võitlusest. Lisaks on lool veel palju tähendusrikkam mõõde. Dramaatiliste stseenide abil jutustatakse kultuurilisest ja tehnoloogilisest arengust. Tule tegemise kõrvalt õpivad neandertaallastest seiklejad kuidas naerda, kuidas misjonäripoosis seksida jne.
Arusaadavalt puudub dialoog, kuid koopainimeste häälitsemine ja seda saatev zhestikuleerimine on põhjalikult läbi töötatud, nagu ka kõik muu siin fimis. Aluseks on võetud vanimad keelerühmad. Lingvistilise uurimustööga tegeles Anthony Burgess. Tema keelemänge võib leida ka raamatust "Kellavärgiga apelsin". Liigutuste puhul oli nõustajaks zooloog Desmond Morris, kes on kirjutanud inimeste ja loomade käitumist võrdleva raamatu "The naked ape".

"La guerre du feu" on mitmekülgne meistriteos, mis on siiani vaieldamatult parim eelajalugu kujutav film.

1 kommentaar:

Trash ütles ...

Film kus kõigil peale Ron Perlami oli grimm. Höh höh !