esmaspäev, 17. detsember 2007

"Seeds of evil" aka Gardener (1975)


director: James H. Kay
86min.
USA


Vahepeal juhtus suursündmus, et ostsin omale normaalse arvuti (siiamaani oli mingi neljagigase mäluga plönn, millega ei saanud isegi korralikult Youtube'i vaadata) ja esimese asjana hakkasin muidugi filme tõmbama. Ja nüüd ma ei ole suutnud enam siin blogis järge pidada. Üritan siiski jõudumööda kõige kohta sissekandeid teha.
"Seeds of evil" on üks neist halbadest filmidest, mis kogub vaikselt kuulsust nö. bad taste'i austajate ringis. Oma osa on siin ka efektsel posteril. Komöödia see igaljuhul pole, raske öelda kas ta on mõeldud õudusfilmina, kuid kindlasti on ta teadlik camp. Mul pole veel õnnestunud neid näha, kuid ma arvan et Paul Morrissey Dracula ja Frankensteini filmid on midagi sarnast. Tundub, et halva filmi maine on küljes seetõttu, et kõik vist ootavad et see oleks õudukas. Selles mõttes on "Seeds..." tõesti äärmiselt saamatu. Puudub igasugune vajalik pinge, jube aeglane ja veniv on. Aga kui võrrelda Warholi filmidega, siis pole mõtet viriseda. Ma toon seda Warholi/Morrissey võrdlust seepärast, et siin on peaosas Joe Dallesandro - seksisümbol, kes tuntud põhiliselt Warholi Flesh-Trash-Heat triloogiast.

Lugu on selline:
Luksusrajoonide elanikel on suurejoonelised lilleaiad. Nende hooldamine on meistritöö ja aednik Carl on omal alal ületamatu tegija. Carli mängib Dallesandro - hobusesaba soengu ja palja treenitud ülakehaga päevitunud meesmodell, jalas on lapilised nahkpüksid. Räägib ainult lihtlausetes vaid siis kui midagi küsitakse. Huvitav, kas ta on kunagi indiaanlast mänginud? Idasaksa westernite indiaanlased nägid sarnased välja.
Kohe kui Carl tööd alustab muutub aed enneolematult viljakaks. Lisaks sellele tassib ta terve maja lilli täis. Latiinodest teenijad on ainukesed kellel on halvad eelaimused. Ikka see vana teema, kuidas harimatud ebausklikud inimesed kahtlustavad seletamatute nähtuste puhul kohe nõidust. Kui juba üks tüdruk jääb aias kadunuks, siis muutuvad teised ka murelikuks ja lõpuks tuleb Carl hävitada. Enne surma muutub ta puuks, see pannakse põlema ja ongi kõik. Et siis film seksikast aednikust, kes sõna otseses mõttes külvab inimesed lilledega üle. Kõige leidlikum oli üks stseen alguses, kus keegi naine sureb pärast seda, kui talle haiglasse vaasitäis lilli tuuakse. Sellele järgnevad matused ja näidatakse hauda, millel on tohutu lillevanikute kuhi.

Campi kohalt on veel mütoloogiateemalise karnevali stseen, kus inimesed on kehastunud kreeka jumalateks ja kõlab mingi magus estraadipopp. Aga üdiselt on kõik kokku väga uimane ja mõttetult kaua näidatakse ebaolulist materjali (see sama karneval näiteks)

Kommentaare ei ole: