kolmapäev, 12. detsember 2007

"Bone" (1972)



director: Larry Cohen
95min.
USA




Neeger nimega Bone (Yaphet Kotto) jalutab muretult ühte Beverly Hillsi luksusvillasse ja hakkab seal elavalt keskeas abielupaarilt raha nõudma. Kohe selguvad ebameeldivad saladused - autokaupmehest peremehel on vaatamata maksmata laenudele salajane pangaarve. Raha ei leidu kuskil, ainult virnade kaupa arveid ja muud paberipahna. Ta jookseb panka arvet tühjendama, samal ajal kui Bone hoiab naist majas pantvangis. Vaheldumisi hakatakse jälgima mehe toimetusi ja seda, mis samal ajal villas toimub. Kumbki pool ei käitu plaanipäraselt. Autokaupmees mõtleb pangas tülpinult oma naisele ja ei kavatsegi õigeks ajaks tagasi pöörduda, vaid hulgub niisama linnas ringi. Samal ajal üritab neeger vastavalt ähvardusele naist vägistada. vägistamisharjumus on tekitanud talle tülika kompleksi - ta erutub ainult siis, kui teda küünistatakse, kuid kahjuks puuduvad naisel pikad küüned. Bone hakkab kurtma oma elutraagikat. Neegrid on edukalt valgete ühiskonda sulandunud ja keegi ei võta enam tõsiselt tema hirmuäratava piginäost vägistaja strateegiat. Tema haavunud paljastused äratavad naises kaastunde, samas esindab Bone ka mingit ahvatlevat mässumeelsust kodanliku materjalismi vastu, mis luksusrajooni elanikke nii väga ahistab. Ja koos hakataksegi pidama plaani kuidas abikaasast vabaneda.

Kuigi toon pole nii muretu ja huumor nii meelevaldne, meenusid siiski võrratud 60ndate Brian De Palma teravmeelsed absurdikomöödiad - "Get to know your rabbit" ja "Greetings". Neid näitas kunagi ammu ETVst.

Linnas satub mees järjest üha jaburamatesse situatsioonidesse. Ta kohtub baaris naisega, kes peab oma abikaasa surma põhjuseks hambaarstide vandenõud. Ja ühte säravat dialoogi tahaks ka tsiteerida.
Mees helistab automaadist politseile, et teatada oma naise kidnäppimisest:

"I want to make an anonymous tip."
-"And who is this speaking?"
"..anonymous"
-"Can you spell it?"
"You want me to spell anonymous?!"
-"Do you have a problem with it?"
"Now, who is it I'm talking to!?"
- (mõnitavalt) "Anonymous"
jne.

DVD lisana on kasutamata jäänud katkendid filmi algvariandist, mis oli mõeldud mustvalgelt ja mõnede teiste näitlejatega. Väga huvitav võrdlusmaterjal. Samad stseenid ja sama idee, kuid hoopis teine iseloom. Nagu kaks erinevat interpretatsiooni.

Vaatamata intrigeerivale sisule ei saavutanud "Bone" omal ajal erilist edu ja on siiamaani üsna tundmatu film (mitte ühtegi normaalse kvaliteediga kaadrit ei õnnestunud netist leida). Vist liiga ebameeräne probleemiasetus, mille puhul jäi lahtiseks, kas on tegemist komöödia, terava ühiskonnakriitika või exploitation thrilleriga. Teised Larry Coheni filmid nagu "Q, the winged serpent" ja "God told me to" tahaks igaljuhul ka nüüd ära näha. "Bone" on siiski väga paljutõotav lavastajadebüüt.

Kommentaare ei ole: