pühapäev, 11. november 2007

"Horrors of spider island" (1960)




director: Fritz Böttger
77min.
Germany




Singapuri suunduv lennuk, kus trupp tantsutüdrukuid ja nende mänedzher, kukub ookeani kohal alla ja seltskond satub mahajäetud saarele, kus on on suured ämblikud. Üks ämblik hammustab mänedzheri, kes muutub siis karvase näoga sõjakaks hirmutiseks.

60ndate alguse Saksa päritolu monster-film. Haruldane nähtus, aga ega seda muidu küll kuidagi ei aimaks. Mängitakse ameeriklasi ja räägitakse inglise keeles. Mõnusalt lihtne b-film suveriietes ringilippavate neiude, nukufilmi ämblike ja estraadidzässiga.

B-filmilikke pärleid ei pea kaua ootama. Kohe kui ilmuvad esimesed välistseenid saab nautida ilmselge siseruumi akustikaga dubleeringut. Pole raske ette kujutada veeämbritega solistavaid heliefektimeistreid. Ja siis sellised rabavalt lihtsustatud mõttekäigud: mõni hetk pärast saarele jõudmist leitakse kuskilt maast haamer. Haa, selge, järelikult on siin uraanikaevandus - haamril on ju pikk käepide! Uraanikaevandust on vaja mainida selleks, et kuidas muidu seletada mõrvarlikke hiidämblikke - eks ikka radioaktiivne kiiritus. Kui kõiki taolisi asju siin filmis kirjeldada, tuleks väga pikk jutt.

Tegelased käituvad kogu aeg kuidagi ebaadekvaatselt nagu Warholi olmekomöödiates. Loo ülesehitus on tüüpiline - alguses on kõik nõutud ja rahutud üksildase saare vangid, siis muutub üks neist ohtlikuks mutandiks, pinge kasvab, siis lisanduvad paar tegelast ja üritatakse arendada mingit sugudevahelist kõrvalliini. Paarikümneks minutiks unustatakse ämblikud üldse ära ja film keskendub aiapeole ning tobedatele dialoogidele. Ega need ämblikud ja mutant ei tundugi niiväga ohtlikud seal. Neil paistab metsas endalgi tegemist küllaga olevat, mõnel üksikul korral ainult satuvadki kaadrisse. Kui nüüd kaine loogikaga võtta, siis ega metsloomad ju ei aja ka inimesi suvilates päise päeva ajal taga. Aga sellistes filmides loobutakse tavaliselt loogikast põnevuse säilitamise kasuks. Hmm... Anyway, lõpuks saadakse ühisel jõul mutandist võitu.
Kuid... Pingelist olukorda alguses on kujutatud põhiliselt nii, et naised kaklevad riiete pärast. Kui mänedzher on muutunud monsteriks, siis ta hirmutab naisi pannes neile korraks oma koledad karvased käpad seljatagant ümber kaela. Ja lõpuks, kui selgub et koletis kardab kohutavalt tuld, aetakse teda mingite säraküünaldega mööda saart taga ning suurest hirmust tule ees valib ta vabasurma (vähemalt täpselt selline mulje jääb) - filmi lõpus ta lihtsalt kõnnib sohu ja teeb seda niikaua kuni on lõplikult mülkasse vajunud.

Kommentaare ei ole: